Skip to content

Izdavanje nove generacije elektroničke osobne iskaznice počinje 2. kolovoza - osobna, zdravstvena i mobilni identitet

osobna iskaznica gen2 fotograf:

Novost su i povećana razina zaštite, biometrijski podaci lica i dva otiska prsta u beskontaktnom čipu  te udaljeni certifikati za pristupanje e-uslugama i potpisivanje dokumenta putem mobitela

Uvođenjem nove e-Osobne iskaznice druge generacije, čija primjena kreće od 2. kolovoza 2021., stupanjem na snagu Uredbe Europske Unije i Zakona o osobnoj iskaznici, Hrvatska postaje najnaprednija država u Europi po pitanju multifunkcionalnosti osobnih dokumenata. Uz sve dosadašnje značajke, nova osobna uvodi čak šest noviteta, zahvaljujući kojima se postiže revolucija u digitalizaciji javne uprave te olakšava komunikacija i svakodnevni život građana. Njihovim se korištenjem u potpunosti mijenja način na koji su hrvatski građani do sada putovali, odlazili kod liječnika ili rješavali administrativne izazove.

Nova E-Osobna s beskontaktnim čipom sadržava biometrijske podatke slike lica i otiske dva prsta, značajna unaprjeđenja protiv krivotvorenja te je prilagođena slijepim osobama. Omogućava brži prolaz na e-Gateovima u zračnim lukama, što nije bilo moguće uz elektroničku osobnu iskaznicu prve generacije. Na taj će se način pojednostaviti i ubrzati prolazak putnika i smanjiti čekanje.

Hrvatski će građani nositi i jednu karticu manje u novčaniku jer će od sada osobnu iskaznicu moći koristiti i kao zdravstvenu iskaznicu. Kada je riječ o maloljetnim osobama država će pokrivati troškove prvog izdavanja osobne iskaznice djece do 18 godina starosti. Važno je napomenuti i kako neće biti potrebno mijenjati postojeće dokumente već će građani moći zatražiti novu osobnu po isteku važeće.

Uz postojeće certifikate na osobnoj iskaznici, bit će moguće zatražiti mobilni identitet i udaljene certifikate za pristupanje digitalnim uslugama te elektroničko potpisivanje dokumenata putem mobilnih uređaja. Bit će to prvi put da će građani moći pristupati e-uslugama koje traže visoku razinu sigurnosti putem pokretnih uređaja. Identifikacijski certifikat omogućava besplatno preuzimanje mobilne aplikacije Certilia te dobivanje kvalificiranog udaljenog potpisnog certifikata, koji ima istu pravnu snagu kao vlastoručni potpis.

Mobilni identitet moći će zatražiti svi koji posjeduju aktiviranu elektroničku osobnu iskaznicu s važećim certifikatima.

Hrvatski građani će moći koristiti i e-usluge država članica EU jer je nova osobna iskaznica u sustavu EU interoperabilnosti. Također, hrvatski brend mobilnog identiteta Certilia, uz naknadu, mogu preuzeti i državljani članica EU.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno PRIHVAĆAM