Skip to content

eOsobna

Svaka eOI sadrži osobne identifikacijske podatke koje su utisnuti na površini kartice i koji su u elektroničkoj formi pohranjeni u čipu kartice.

Scroll Down

Osobe, u ovisnosti o njihovoj starosti, na čipu eOI dobivaju privatni i javni ključ te pripadajući certifikat.

  • eOI izdana osobama do 18 godina sadrži identifikacijski certifikat
  • eOI izdana osobama starijim od 18 godina uz identifikacijski certifikat sadrži i potpisni certifikat
  • Osobe starije od 70 godina na zahtjev mogu dobiti eOI sa ili bez certifikata.

Više o certifikatima

Hrvatska elektronička osobna iskaznica ima sve funkcionalnosti europske kartice građana što ju čini interoperabilnom i prikladnom za korištenje u elektroničkom poslovanju na nacionalnom i Europskom nivou.

Osobe su dužne pažljivo koristiti i čuvati eOI, te poduzeti odgovarajuće mjere zaštite od zlouporabe ili neautoriziranog korištenja privatnog ključa.

Kako aktivirati eOsobnu?

 fotograf:
01

eOsobna iskaznica

 fotograf:
02

čitač kartica

 fotograf:
03

računalo s pristupom internetu

 fotograf:
04

PIN omotnica

Prije korištenja eOI pažljivo pročitajte upute i informirajte se o ispravnom načinu instalacije, aktivacije i korištenja eOI.

Aktiviraj eOI

Preuzmite programski paket eID Middleware za svoj operativni sustav te ga instalirajte na računalo te umetnite osobnu iskaznicu u čitač pametnih kartica.

Saznajte više

Što Vam je potrebno?

Prije nego što počnete koristiti svoju eOI, trebat će Vam elektronička osobna iskaznica, sigurnosna omotnica koju ste dobili s eOI, računalo s pristupom internetu, čitač te besplatni softverski paket eID Middleware.

Saznajte više

PIN i PUK

Tijekom postupka aktivacije kartice postavlja se PIN1 za zaštitu identifikacijskog privatnog ključa, PIN2 za zaštitu potpisnog privatnog ključa te PUK podatak koji se koristiti u slučaju da je bilo koji PIN zaključan.

Saznajte više

Izgubljena ili ukradena eOI

Osoba je dužna bez odgode prijaviti nestanak, sumnju u zlouporabu ili pronalazak osobne iskaznice najbližoj policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji.

Saznajte više

Vrste i rokovi važenja eOI

Rok važenja osobnih iskaznica i certifikata je pet godina. Iznimno, osobna iskaznica koja je izdana osobi s navršenih 70 ili više godina ima rok važenja od 40 godina.

Saznajte više

Pravni okvir za eOI

Osobna iskaznica je elektronička javna isprava kojom hrvatski državljanin dokazuje identitet, hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja i prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Saznajte više

Ranije verzije Middlewarea

Saznajte više

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno PRIHVAĆAM