Skip to content
eOsobna

Vrste i rokovi važenja eOI

Rok važenja osobnih iskaznica i certifikata je pet godina. Iznimno, osobna iskaznica koja je izdana osobi s navršenih 70 ili više godina ima rok važenja od 40 godina.

Osobna iskaznica za djecu do 18 godina

  • Osobne iskaznice izdane djeci do navršenih 18 godina sadrže identifikacijski certifikat radi elektroničke potvrde identiteta u raznim postupcima vezanim uz osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Iskaznica može služiti i kao putna isprava za prijelaz državnih granica zemalja Europske unije i ostalih zemalja koje to dopuštaju.

Osobna iskaznica za osobe koje su navršile 16 godina života i kojima je sud u izvanparničnom postupku dopustio sklapanje braka

  • Osobne iskaznice izdane osobama koje su navršile 16 godina života i kojima je sud u izvanparničnom postupku dopustio sklapanje braka te su sklopile brak sadržavaju identifikacijski i potpisni certifikat.

Osobna iskaznica za osobe od 18 do 70 godina

  • Osobne iskaznice izdane osobama od navršenih 18 do navršenih 70 godina sadrže identifikacijski i potpisni certifikat.

Osobna iskaznica za osobe starije od 70 godina

  • Osobe s navršenih 70 godina po vlastitoj želji mogu ishoditi osobnu iskaznicu sa ili bez certifikata. Osoba s navršenih 70 godina koja ishodi osobnu iskaznicu koja sadrži certifikate, prestankom roka važenja certifikata od 5 godina, moći će nastaviti koristiti osobnu iskaznicu za potvrđivanje identiteta, ali njome neće moći obavljati elektroničku potvrdu svojeg identiteta niti će joj iskaznica moći služiti za izradu kvalificiranog elektroničkog potpisa.
  • Ako će nakon isteka roka važenja certifikata osoba i dalje htjeti koristiti osobnu iskaznicu za osiguranje elektroničke potvrde svojeg identiteta i izradu kvalificiranog elektroničkog potpisa (kao elektroničku ispravu), morat će podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno PRIHVAĆAM