Skip to content

O projektu

AKD i Ministarstvo unutarnjih poslova i s projektnim partnerima Finskom graničnom stražom, Finnairom, Finskom imigracijskom službom, Finskom policijom i Finnaviom, sudjeluju u jednogodišnjem pilot projektu Digital travel credentials (DTC). Uz finsko-hrvatski pilot projekt provodi se još jedan između Nizozemske i Kanade. Rezultati i stečena iskustva bit će podrška paketu politike digitalnog identiteta Europske komisije.

Pilot projekt koji provode Finska i Hrvatska financira Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije u iznosu 2,3 milijuna eura. Krajnji cilj jest olakšavanje putovanja i unapređenje sigurnosti putnika putem najnovije tehnologije.

AKD-ovi i MUP-ovi stručnjaci su razvili komponente sustava za izradu i pohranu digitalne putne vjerodajnice, uključujući razvoj funkcionalnosti podnošenja zahtjeva za izradu i pohranu DTC-a u Certilia mobile walletu, a  proveli su i integraciju sa sustavom za graničnu kontrolu.

Hrvatski građani će tako među prvima u Europskoj uniji moći testirati digitalnu putnu vjerodajnicu. Digitalna putna vjerodajnica omogućava građanima da unaprijed najave svoj dolazak u zemlju odredišta, čime će se značajno skratiti vrijeme provedeno na graničnim prijelazima. Za putovanja u zemlje s viznim režimom, DTC će omogućiti upis eVISA-e, čime će se također pojednostaviti provjere i procedure.

Aktivacija usluge digitalne putovnice je jednostavna. Građani trebaju dodati digitalnu putnu vjerodajnicu (DTC) u postojeću aplikaciju Certilia, koju mogu preuzeti online ili instalirati uz podršku studenata u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji koja obavlja upravne poslove. Potrebno je posjedovati elektroničku osobnu iskaznicu registriranu u mobilnoj aplikaciji Certilia kako bi se aktivirala digitalna putovnica.

Kako bi se osiguralo da se integritet i autentičnost mogu potvrditi na istoj razini sigurnosti kao i kod elektroničke putovnice, DTC pristup se temelji na 'hibridnom' konceptu, u kojem će se putna vjerodajnica u digitalnom formatu sastojati od virtualne komponente koja sadrži digitalni prikaz identiteta nositelja i jedne fizičke komponente koja je na siguran način povezana s virtualnom komponentom.

Realizacijom ovog pilot projekta, Hrvatsku ponovno visoko pozicioniramo u području jedinstvenog digitalnog tržišta, internetske sigurnosti, digitalne znanosti i inovacija, te globalnog interoperabilnog rješenja putnih isprava temeljenog na ICAO standardima.

O AKD-u

AKD je tvrtka od posebnog interesa za RH koja razvija suvremena IT rješenja u području identiteta i sigurnosti te pruža usluge bankarskom sektoru i fintech industriji. Tvrtka se nalazi na listi pružatelja usluga povjerenja Europske komisije i jedna je od najreguliranijih tvrtki u EU. Nacionalnim projektom nove osobne iskaznice i ID mobilne aplikacije omogućila je građanima pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona i tableta, a razvila je i rješenje za elektronički identitet i usluge povjerenja pod nazivom Certilia koje se ističe kvalitetom i tehnologijom a ujedno je i jedinstveno u EU.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno PRIHVAĆAM